Πώς να βοηθήσουμε παιδιά,εφήβους & ενήλικες σε αυτή τη νέα πραγματικότητα
26/03/2020


Μαργαρίτα Πλαϊτάκη, Ψυχολόγος στη Δομή Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ”

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ( COVID-19) έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής τόσο των παιδιών και των εφήβων όσο και των ενηλίκων.

Ειδικά, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αυτήν την περίοδο θα πρέπει να προσαρμόσουν στη δική τους ιδιαίτερη πραγματικότητα, νέα μέτρα, νέες συστάσεις και μία καινούρια καθημερινότητα.

Αναγνωρίζοντας, πως αυτή η νέα τάξη πραγμάτων είναι πιθανό να επιφέρει περισσότερο άγχος και φόβο, η Ηλιαχτίδα συνεχίζει να προσφέρει ψυχολογική στήριξη στα παιδιά και στις οικογένειες παιδιών με νεοπλασίες, με εξ΄αποστάσεως συνεδρίες, μέσω internet ( skype ) ή τηλεφώνου και καλεί όσες οικογένειες παιδιών με νεοπλασία από όλη την Κρήτη ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν στην παρούσα χρονική περίοδο.

Μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 6946728607 & 2811810316 για οποιαδήποτε πληροφορία ή για τη ψυχολογική στήριξη σας.

Επίσης, μέσω σύντομων  και χρήσιμων οδηγιών σας ενημερώνουμε για το πως θα μπορούσαμε να βοηθηθούμε όλοι , ανάλογα με την  ηλικιακή ομάδα, ώστε να προσαρμοστούμε  στα νέα δεδομένα.

ΠΑΙΔΙΑ

·                Εξηγούμε: Ενημερώνουμε τα παιδιά, σύμφωνα με την ηλικία τους, για τα νέα δεδομένα. Προσπαθούμε να είμαστε ειλικρινείς και κατανοητοί. Εξηγούμε, λύνουμε τις απορίες τους, αποφεύγοντας λεπτομέρειες που ίσως τα σοκάρουν.

·                Δεν αποδίδουμε ευθύνες: Αποφεύγουμε τη δημιουργία ρατσιστικών συναισθημάτων, κατηγορώντας άτομα, ηλικιακές ομάδες ή εθνικότητες.

·                Διαμορφώνουμε μια νέα καθημερινότητα: Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας νέας καθημερινής ρουτίνας, με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδι.

·                Επικοινωνούμε, αξιοποιώντας την τεχνολογία: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις επαφές με τους φίλους τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μέσω από εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.

·                Ενθαρρύνουμε την έκφραση συναισθημάτων: Μέσω της ζωγραφικής ή του παιγνιδιού τα παιδιά εκφράζουν συναισθήματα που ίσως δυσκολεύονται να πουν με λέξεις. Ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητες αυτές για να κατανοήσουμε την ψυχική τους διάθεση.

·                Περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά : Γυμναζόμαστε, μαγειρεύουμε,  κάνουμε χειροτεχνίες, φτιάχνουμε κατασκευές, διαβάζουμε παραμύθια. Μοιραζόμαστε ουσιαστικές  στιγμές, διατηρώντας την καλή διάθεση μικρών και μεγάλων.

ΕΦΗΒΟΙ

Ø   Συζητάμε: Οι έφηβοι γνωρίζουν τι συμβαίνει, συνήθως, όμως,  έχουν άγνοια ή αμέλεια κινδύνου. Κάνουμε διάλογο, εξηγούμε τις συνέπειες  μιας  ανεύθυνης συμπεριφοράς, χωρίς να τους τρομοκρατούμε.

Ø   Ενθαρρύνουμε την τήρηση προγράμματος: Ενθαρρύνουμε τους έφηβους  να οργανώσουν και να τηρήσουν  ένα πρόγραμμα εντάσσοντας σε αυτό τα μαθήματα τους, τη διασκέδαση τους και την επικοινωνία με τους φίλους τους. Με αυτόν τον τρόπο αισθάνονται ασφαλείς και ήρεμοι.

Ø   Ακούμε και κατανοούμε: Τους παροτρύνουμε, χωρίς να τους πιέζουμε, να εκφράσουν και να συζητήσουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τους φόβους και τις αγωνίες τους.

Ø   Σχολιάζουμε την πληροφόρηση: Αναμφισβήτητα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προσπαθούμε όμως, όσο το δυνατόν, να περιορίσουμε την έκθεση τους και να εξηγήσουμε το μέγεθος της παραπληροφόρησης που υπάρχει.

 

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

§    Παραμένουμε ψύχραιμοι: Είμαστε ο καθρέφτης για τα παιδιά μας. Ο τρόπος  που βιώνουμε και αντιδρούμε  σε κάποιο ερέθισμα, θα επηρεάσει και τη στάση των παιδιών μας.

§    Ενημερωνόμαστε υπεύθυνα: Ενημερωνόμαστε για την κατάσταση και  για τα μέτρα από έγκυρες πηγές, αποφεύγοντας την υπερέκθεση και κάνοντας σωστή επιλογή των κοινωνικών δικτύων.

§    Συμμορφωνόμαστε: Ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προστασίας.

§    Οργανώνουμε τον χρόνο μας: Με τη σωστή οργάνωση του χρόνου μας διατηρούμε την κανονικότητα στο μέτρο του δυνατού, ελαχιστοποιούμε το άγχος μας και αποφεύγουμε την κακή ψυχική διάθεση.

§    Διατηρούμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής: Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος. Η υγιεινή διατροφή, η ενσωμάτωση καθημερινής άσκησης στο πρόγραμμα μας όσο και το σταθερό ωράριο ύπνου συμβάλλουν στη μείωση του στρες και στην αύξηση της καλής μας διάθεσης.

§    Διατηρούμε την ανθρώπινη επαφή: Επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα , μέσω των εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας.

§    Απευθυνόμαστε σε ειδικό: Εάν αισθανθούμε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση, απευθυνόμαστε αμέσως σε ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Παραμένουμε αισιόδοξοι !

 

 

 

 
   
Αρχική | Η Ηλιαχτίδα - Ταυτότητα | Στόχοι | Δ.Σ. | Εθελοντική ομάδα
Νοσηλεία | Παιδικός Ξενώνας | Δράσεις - Νέα
Δωρεές | Γίνε μέλος | Γίνε εθελοντής | Γίνε χορηγός
Επικοινωνία
Copyright © 2014 · iliahtida.gr σχεδιασμός | ανάπτυξη ENTERCITY